Care farm blog

2018\05\25

Interjú Jakabos Hadassával, a terelés-terápia megalkotójával

20180226_180727-min.jpg

Februári Science Café alkalmunkon Jakabos Hadassa klinikai szakpszichológussal beszélgettünk, aki az általa kifejlesztett egyedülálló terelés-terápiáról mesélt nekünk.  

More:

gyakorlat állatterápia inspires essrg állatasszisztált terápia science café terelés-terápia Jakabos Hadassa hazai kezdeményezés

2018\02\06

Interjú Pieke Noémivel, a kapcsolatközpontú állatterápia kifejlesztőjével

img_9286_preview.jpeg

Ebben a félévben az ESSRG Kft. és a Care farm blog az InSPIRES projekt keretében Science Café sorozatot szervez, hogy párbeszédet kezdeményezzen a hagyományostól eltérő, a természet erejére építő terápiás megoldásokról, amik a természet-ember kapcsolat erősítésével segítenek. Első alkalommal Pieke Noémi pszichopedagógussal,  a kapcsolatközpontú kutya- és kisállatterápia kifejlesztőjével beszélgettünk. Az esemény előtt interjút készítettünk Noémivel, hogy az is megismerje módszerét, aki nem tudott részt venni a beszélgetésen.  

Akik még nem tudják pontosan, mi is az az állatterápia, az interjú előtt olvassák el ezzel kapcsolatos bejegyzésünket: Állatasszisztált terápiáról röviden.   

More:

gyakorlat állatterápia inspires essrg állatasszisztált terápia Pieke Noémi science café hazai kezdeményezés

2017\12\11

A norvég care farm rendszer - 2. rész

Előző bejegyzésünk folytatásaként a norvég care farm rendszer további részleteire derül fény.

A rendszer kulcsszereplői

Az ábrán azokat a szereplőket gyűjtöttük össze, akik működtetik, fenntartják, használják, vizsgálják a care farm rendszert Norvégiában. Az itthoni viszonyokhoz képest kissé szokatlan,  hogy a rendszer három olyan szektor együttműködésén, párbeszédén alapul, amelyek csak ritkán érintkeznek egymással: ez a civil, az állami és az üzleti szektor.

szereplok.png

More:

elmélet green care Norvégia care farm inn pa tunet matmerk Kulcsszereplők

2017\11\08

A norvég care farm rendszer  1.

Idén szeptemberben második alkalommal látogattunk el Norvégiába azzal a céllal, hogy még több információt gyűjtsünk a norvég care farm rendszerről. A következő bejegyzéseinkben összefoglaljuk, rendszerezzük, és reményeink szerint érthető formában tálaljuk azt a sok tudást, amit a norvég care farm rendszerrel kapcsolatban szereztünk tanulmányútjaink során. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy bőven van mit tanulnunk, de a rendszer még Norvégiában sem tökéletes.

kepkivagas_01.jpg

More:

norvégia elmélet green care care farm inn pa tunet szociális farm matmerk

2017\06\26

Vannak care farmok Magyarországon?

A care farm ­­– hazai szóhasználatban elterjedt szociális farm – rendszer hazai kiépülése és megerősödése sokunknak távoli álomnak tűnik csupán. A hazai szakemberek, fejlesztők, gazdálkodók, pedagógusok nem igazán ismerik a mezőgazdaság és a szociális/egészségügyi szolgáltatások ilyen jellegű összekötését. Néhány kezdeményezésről azonban beszámolhatunk már, amelyekre a jövőben építhetünk a care farm rendszer kialakítása során. A következőkben áttekintjük a hazai helyzetképet, és a közös gondolkodás elindítása érdekében kérdéseket teszünk fel a külföldi példák adaptálhatóságával kapcsolatban.

strazsatanya_02.PNG

More:

hazai adaptálás Magyaroszág care farm szociális farm szimbiózis alapítvány Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ESSRG

2017\06\12

Reflektorfényben a care farmok

Ahogy az előző bejegyzésünkben ígértük, újra a care farmok kerülnek fókuszba. Összegyűjtöttük a fontosabb definíciókat és azt, hogy kik számára hozhat pozitív fordulatot a care farmokon töltött idő. Zárásként pedig a norvég tapasztalatok segítségével festjük le egy képzeletbeli care farm életét, elsősorban a segítők (a gazdaság folyamataiba bekapcsolódó, valamilyen jellegű problémával küzdő emberek) és a care farmerek szemszögéből közelítve.

strucc_gtyerekn.pngBergeni iskolásokkal etetjük a teheneket, akik szemmel láthatóan örömmel fogadják a törődést.

More:

elmélet célcsoport segítő green care Norvégia care farm szociális farm care farmer

2017\05\15

Természetben végzett testedzés

Közismert tény, hogy a szabadban végzett testedzés erősíti az immunrendszert, megelőzi a meghűléses megbetegedéseket, javítja az állóképességet, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét stb. De vajon hogyan hat a lelkünkre? Az elmúlt húsz évben a kutatók a természetben végzett mozgás pszichére gyakorolt pozitív hatásait is elkezdték vizsgálni. Egy 2010-es kutatás eredményeit mutatjuk be röviden.

vitzpart.PNG

More:

természet elmélet testedzés testmozgás öt perc green care essex

süti beállítások módosítása