Állatasszisztált terápiáról röviden

Az állatasszisztált terápia, ugyan viszonylag ismert kezdeményezés Magyarországon, mégis fontosnak tartottuk, hogy készítsünk egy rövidke összefoglalót róla. Mi az állatterápia meghatározása? Milyen problémák esetén alkalmazható? Melyek a legnépszerűbb terápiás állatok? Milyen kedvező hatásokkal bír?

dsc_1486.JPG

Az állatasszisztált terápia olyan folyamatként határozható meg, amely során az állat jelenléte és/vagy a vele való közös tevékenység során az egyén fizikai, szociális, érzelmi és kognitív funkciói javulnak.  E terápiás módszer népszerűségét mutatja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közel húszezer képzett kutya dolgozik, és több mint kétszázezer fő vesz részt a kutyák által asszisztált folyamatokban. Az Európai Unióban mintegy hatezer „terápiás kutyát” tartanak számon. Hazánkban megközelítőleg negyven kutya nyújt ilyen jellegű szolgáltatást több száz ember számára. 

Az állatterápia a következő problémák esetén alkalmazható:

  • tanulási nehézségek;
  • lelki zavarok, szorongásos, depresszív tünetek;
  • fejlődési rendellenességek;
  • mozgáskorlátozottság;
  • állandó fájdalomérzet;
  • kommunikációs zavarok (dadogás, mutizmus stb.).

Elsősorban azok az állatok kapcsolódhatnak be a terápiás munkákba, amelyek jól viselik, sőt kifejezetten szeretik az emberek közelségét, könnyen tanulnak és egyszerűen fegyelmezhetők. A legnépszerűbb terápiás állatok csoportjába tartoznak a kutyák, a lovak, a macskák, a madarak, sőt a haszonállatok is. 

dsc_1492.JPG

Az állatasszisztált terápia kedvező hatásai több síkon is érzékelhetők: 

  • fizikai síkon: stressz mutatók csökkennek; az endorfin (a test természetes fájdalomcsillapítójának) mennyisége megnő; immunrendszer működése javul;
  • érzelmi síkon: önbizalom fokozódik; kedélyállapot javul; fegyelem, motiváltság és felelősségérzet nő;
  • szociális síkon: enyhül a magányosság-érzet; nő a kezdeményező készség; javul a kapcsolatkialakítási képesség.

---------------------------------------

Felhasznált irodalom

Bartók Erika (2008): Állatok terápiás hatásai. Pedagógiai segédletek, Fejlesztő- és Gyógypedagógusok honlapja. http://fejlesztok.hu/segedletek/pedagogiai-segedletek/121-allatok-terapias-hatasai.html.

Harkai Viktória (2015): Az állattartás és az állatasszisztált terápia jótékony hatásai. http://gerinces.hu/pszichologia/az-allat-tartas-es-az-allatasszisztalt-terapia-jotekony-hatasai/

Topál József–Hernádi Anna (2011): Gyógyító állatok: Tudomány vagy Kuruzslás? Magyar Tudomány (6.). http://www.matud.iif.hu/2011/06/06.htm.