Az olaj szektorból a care farmok világába

Care farmer: Hilsen Birte
Care farm: Strutsefarmen
Helyszín: Bergen, Nyugat-Norvégia, Hordaland megyestutse.PNG
http://www.strutsefarmen.no/ 

Hilsen Birte egy energikus, erőt sugárzó, kreatív egyéniség, aki minden figyelmét a hozzá érkezőknek, családjának, farmjának szenteli. Így tett velünk is: épp egy iskolás csoport érkezett hozzá, velünk mégis megosztotta gondolatait. Még a gyerekeknek szánt hot-dog-ból is kaptunk egy kóstolót, na meg végre találkoztunk norvég gyerekekkel. Ja, és struccokkal is. :)

Pszichológus nélkül nem ment volna

A Bergen széli farmon 15 éve fogadnak terápiás vagy ismeretterjesztési céllal gyerekeket, érdeklődőket. Hilsennek nincs alkalmazottja, egyedül koordinálja a farm életét a termeléstől a foglalkozásokig, mindemellett 3 gyermeket is felnevelt, ma már az unokái kerülgetik a farmon. Korábban a férjével egy off-shore olajfúró cégnek dolgoztak, elég sok pénzt kerestek, kedvező időbeosztással, de megelégelték a stresszes munkát, és Hilsen a szüleitől örökölt gazdaságban találta meg boldogságát annak ellenére, hogy sokkal kevésbé jövedelmező, mint korábbi munkája. Ma már semmi pénzért nem hagyna fel ezzel az életmóddal.

Az üzleti világban dolgozott korábban, így kezdetben nehezen találta meg a megoldást a nehezen kezelhető gyerekek problémáira. Folyamatosan konzultált egy gyerekpszichológussal. Ennek köszönhetően fordulatot vett, másképp kezdett a gyerekekhez közeledni: megértette, hogy az a gyerek, aki elveszítette szüleit egy válás vagy tragédia következtében, vagy egyszerűen csak nem kap elég figyelmet otthon, érthető okokból bizalmatlan a felnőttekkel szemben.

Kik és mit csinálnak a Strucc-farmon?

Előfordul, hogy csoportok érkeznek a farmra, de olyan nap is van, hogy csak egy emberrel foglalkozik egész nap, hiszen sokszor speciális igényeik is vannak a klienseknek: autizmussal élő, asperger szindrómás, mentális problémákkal küzdő, Down-szindrómások, figyelemzavaros és hiperaktív gyerekek is voltak már nála. Hilsen Birte elmondása szerint a beszoktatás mindig nehéz, de ha összeismerkednek, kialakul a bizalom, akkor már minden könnyebben megy.

Általában iskolán, szociális intézményen keresztül érkeznek hozzá a gyerekek, így a tanárokkal, szakemberekkel mindig egyeztet, hogy mit tudnak/szeretnek elvégezni, mitől félnek esetleg a gyerekek. A foglalkozásokért cserébe szintén az intézmények fizetnek neki, átlagosan 70 korona egy napi díj (kb. 2500 Ft), ami még hazai viszonylatban sem tűnik soknak. Egy közeli iskolával van egy hosszabb távú együttműködése, hétfőn és kedden 4-4 tanulót fogad.  

A kialakított napi rutint be kell tartania mindenkinek, nem szabad lekésni a találkozót – ugyanis többekért elmennek személyesen –, aztán együtt készítenek reggelit, amiben mindenki részt vesz. A napi tevékenységek során megetetik az állatokat, ételt vesznek az állatoknak, megjavítják, lefestik a kerítést, az utakat stb.; a lényeg, hogy nem találnak ki "álfeladatokat", azt végzik el, amire tényleg szükség van.

Sikeres küzdelmek és megszívlelendő módszerek

Hilsen Birte több történetet is mesélt a farmra érkező gyerekekről. Az egyik legnehezebb esete egy 15 éves lány, aki egy éve jár hozzá, segít a farmon. Elvált szülők gyermeke, akivel keveset foglalkoztak, évek óta magáról gondoskodik. Mindezek miatt nagyon öntörvényű személyiség, nem hallgat a felnőttekre, állandóan beszél, sok minden idegesíti, ilyenkor káromkodik, köpköd, összetör mindent, nem fogad szót a tanároknak. Sokszor költözött a lány, senki nem tudott vele bánni; gyerekotthonban is lakott, de elszökött onnan. Hilsen Birte felvette a kesztyűt vele. Mindig egyenes volt a lánnyal, szigorú és egyben szeretetteljes, mindezzel kiérdemelte a lány bizalmát és tiszteletét, hiszen érthető okokból nem szereti azokat az embereket, akik megjátsszák magukat. A tengeri malac etetését két hónap alatt tanulta meg a lány, most már egyedül tudja ellátni, rá lehet bízni egy feladatot; amit eleinte nem hittek el a tanárai.

Hilsen Birte néhány nevelési tanáccsal is ellátott minket, többek között ezeknek köszönheti ő maga is a sikereket:

  • „Nem kérni kell, hanem utasítani. A gyerek nem tud mindenben felelősségteljes döntést hozni. Irányt kell mutatni.
  • Értelmes munkát kell adni, ami ha nincs elvégezve, akkor annak következménye van.
  • Nem a barátja vagyok [a gyereknek], én magasabban vagyok, mint ő; de le tudok hozzá guggolni, ha arról van szó.
  • Tudni kell erélyesen nemet mondani és szigorúnak lenni. Ha szigorú vagy, tudják a kereteket, biztonságban érezhetik magukat."

Az Inn pa tunet logót használhatja, ami garantálja a felhasználók számára, hogy a gazdaság biztonságos, és ő, mint farmer pszichésen jól van. Úgy gondolja, hogy jó abban, amit csinál, de nem azért, mert megfelel a minőségbiztosítási rendszer feltételeinek, hanem azért, mert rengeteg tapasztalata van.

A care farmon is túl

Bár nem szeretne növekedni, több pénzt keresni, néha kiegészítésképpen a gazdaságon kívül is vállal munkát a családjával; vihar után levágják a veszélyes, kidőlt fákat vagy épp építkezési munkákba kapcsolódnak be. Tartott már nyílt napokat (open gard), amin kb. 200 ember vett részt, emellett sokféle rendezvényt tart a farmon (szülinapi partyk, ünnepségek stb.), ezekkel keres igazán jól.

A struccokat egy lakópark építés ellen szerezte be a farmra, amivel meg tudták akadályozni, hogy beépítsék a közeli telkeket, de nem bánta meg, mert nagyon különlegessé teszi ez, és sokféleképpen tudják hasznosítani a struccokat (hús, tojás, olaj). Saját mobilvágóhídon dolgozzák fel a strucchúst, mert a szállítást nem bírják a madarak. Miután megvették a madarakat az összes környékbeli óvoda meg akarta nézni őket; aztán elkezdtek szülinapi partyt tartani gyerekeknek, amik nagyon jól sikerültek, most már egyre gyakrabban vállalja ezt, akár felnőttek számára is tart csapatépítő programot.

A care farm tevékenységeken, az ismeretterjesztő foglalkozásokon, a rendezvényszerezésen, strucctenyésztésen és gazdálkodáson túl még önkénteseket is fogad. Ha mindez még nem lenne elég, 1989 óta van egy bandája Hot Pants néven, amiben énekel és dobol.

Végül elmondta, hogy jelenleg nem keresnek sok pénzt, csak épp eleget, „de együtt élek a családommal, a barátommal, nyugalom van, szép a táj, így akarok élni továbbra is, együtt dolgozhatok a gyerekeimmel”. A saját gyerekei abban nőttek fel, hogy problémás gyerekek is vannak a farmon; megtanulták, hogyan kell gondoskodni, segíteni őket, így át tudta adni nekik a szemléletet, s most az unokákon a sor.