Frode, az első segítő és a nagy kutya

Care farmer: Frode B. Larsenterkep_frode.JPG
Farm: Lid
Helyszín: Unnelandsneset, Haukeland, Hordaland megye, Nyugat-Norvégia 
http://www.matmerk.no/no/inn-pa-tunet/finn-gaard/lid

Utunk Bergen felé vezetett, ahol Frode B. Larsen, a Hordaland megyei Inn pa tunet szervezet elnökségi tagja fogadott minket házában, ami egyben a térségben eltöltött három napunk bázisa is volt. A medvetestű Simba is nagy örömmel (nyakunkba ugorva) fogadott minket. Megérkezésünk után röviden bemutattuk munkánkat, majd rögvest elkezdtük leszervezni, pontosítani a heti interjúinkat, melyben Frode is nagy segítségünkre volt.

szimba.jpg

 

A gazdaságról

Másnap a házigazda körbevezetett minket a gazdaságában, ahol nagy átalakítások zajlanak: régi épületeknek ad új funkciót, új területeket von művelés alá, automatizálja a birkatartáshoz kapcsolódó tevékenységeket. Emellett legelői, erdei és egy kisebb eperföldje is van. A gazdálkodást megelőzően alapvetően business területen dolgozott. Az eddigi eredmények is azt tanúsítják, hogy az itt szerzett tudást a családi birtok felvirágoztatásában is jól kamatoztatja. Jó példa erre az epertermesztés ötlete, mivel rendkívül magas áron tudja értékesíteni a gyümölcsöt, kilonként 100 koronáért (kb.3500 Ft-ért). Említette Frode, hogy problémát jelent Bergen és környékén az itt zajló építési munkálatok során feleslegessé váló nagy mennyiségű kő elhelyezése. A vállalkozók farmereket keresnek meg, hogy a vizes területeken a termőtalaj alá helyezzék el a köveket, ezzel megemelve a termőréteg szintjét. Frode is él a lehetőséggel, mivel mindezt ingyen végzi el a vállalkozó, hozzátette, hogy ezzel mindkét fél jól jár.

dsc_0006.JPG

Miért lett care farmer?

Frode éveken keresztül egy junior focicsapat edzője volt, ahol sok tapasztalatot szerzett a fiatalok munkához való hozzáállásáról.  4-5 éve hallott a green care módszereiről, majd amikor belevágott a gazdálkodásba egyértelmű volt számára, hogy megváltozott munkaképességű fiatalokkal is együtt dolgozzon. Azt szereti a fiatalokkal való közös munkában, hogy nyomon követheti a fejlődésüket, a napi rutin kialakítását segítheti, megtaníthatja nekik, hogyan használják a mezőgazdasági munkákhoz tartozó eszközöket. Szerinte a farm kiváló terep a problémákkal küzdő fiatalok számára, mert biztosított a nyugodt, csendes környezet, nincs sok ember, állatokkal dolgozhatnak együtt, valamint biztonságban érezhetik magukat. A norvég szociális és jóléti ellátórendszer központi intézményével (NAV - Norwegian Labour and Welfare Administration) áll kapcsolatban, akik speciális igényű fiatalokat küldenek hozzá foglalkozásokra, amiért cserébe Frode pénzt kap az intézménytől. Jelenleg három fiatal jár hozzá rendszeresen.

Arra kérdésre, hogy miért lett care farmer házigazdánk, több érvet is említett. Egyrészt pénzt kap azért, hogy foglalkoztat fiatalokat, másrészt jó érzéssel tölti el, hogy segíthet másokon, harmadrészt az is fontos, hogy kiválóan ellátják a farm körüli egyszerűbb feladatokat (fűnyírás, favágás, festés stb.). A legnagyobb kihívás számára a napi rutin kialakítása, az, hogy minden reggel időben megjelenjenek a segítők. Esténként SMS-ben ír nekik emlékeztetőt, de sokszor ez sem elég; van, akiért autóval megy el és személyesen viszi a "munkahelyre". Reméltük, hogy mi is többükkel találkozhatunk, azonban csak egyikük jelent meg a munkanapon. Frode tapasztalata szerint, ha már a farmon vannak a fiúk, minden gördülékenyen megy.

Az első segítő, akivel találkoztunk

Az eperföldön végzett munkálatokba mi is bekapcsolódtunk, itt ismertük meg Jürgent, aki két éve dolgozik itt.

dsc_0012.JPG

A következőket mesélte magáról tökéletes angolsággal, amit angol nyelvű TV-műsorokból szedett magára:

"21 éves vagyok. A gimnázium után 5 éven keresztül számítógépen játszottam szinte megállás nélkül, nem akartam továbbtanulni. Frodét gyerekkorom óta ismerem, a fociedzőm volt. Ő szólt nekem, hogy jöjjek hozzá dolgozni. Sokat fejlődtem az elmúlt két évben, sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, jobban tudok koncentrálni, egyszerűen jobban érzem magam. Bármit megcsinálok a farmon. A legjobban azt élvezem, hogy itt vezethetek, mert egyébként nincs jogsim. Mindenkinek tudom ajánlani az ilyen munkát, mert itt megtudod, hogy mire is vagy képes valójában. Frode a legjobb ember, aki mellett dolgozhatok, pontosan elmagyarázza, hogy mit vár el tőlem, bármit meg tudok beszélni vele. Remélem, hogy a jövőben nem csak heti két napot lehetek itt, 3-4 napot is szívesen vállalnék. Nagy álmom, hogy egy gazdálkodó mellett dolgozhassak alkalmazottként."

dsc_0249.JPG

Az Inn pa tunet rendszer

Frode a megyei Inn pa tunet szervezet elnökségi tagja, amit szívesen csinál. Itt találkozhat hasonló érdeklődésű farmerekkel, tréningeken vehet részt, sok információt kap a lehetőségekről. Ő is kiemelte, hogy a farmerek élete sokszor magányos, így emiatt is fontosak ezek a szerveződések. A MATMERK alapítvány áll a norvég Inn pa tunet rendszer hátterében, ők dolgozták ki a minisztériummal és a Farmers' Union szervezettel együtt a minősítési rendszert. Frode szerint nem nehéz care farmerré válni, de tény, hogy a sok papírmunka megnehezíti mindezt. 

A magyar care farm rendszer elindításához a minősítési rendszer kidolgozását tartja elsődlegesnek, a farmerek számára pedig azt üzeni, hogy csak az válhat igazi care farmerré, aki szeret az emberekkel együtt dolgozni.

dsc_0003.JPG