Care farm blog

2018\02\06

Interjú Pieke Noémivel, a kapcsolatközpontú állatterápia kifejlesztőjével

img_9286_preview.jpeg

Ebben a félévben az ESSRG Kft. és a Care farm blog az InSPIRES projekt keretében Science Café sorozatot szervez, hogy párbeszédet kezdeményezzen a hagyományostól eltérő, a természet erejére építő terápiás megoldásokról, amik a természet-ember kapcsolat erősítésével segítenek. Első alkalommal Pieke Noémi pszichopedagógussal,  a kapcsolatközpontú kutya- és kisállatterápia kifejlesztőjével beszélgettünk. Az esemény előtt interjút készítettünk Noémivel, hogy az is megismerje módszerét, aki nem tudott részt venni a beszélgetésen.  

Akik még nem tudják pontosan, mi is az az állatterápia, az interjú előtt olvassák el ezzel kapcsolatos bejegyzésünket: Állatasszisztált terápiáról röviden.   

More:

állatterápia inspires essrg állatasszisztált terápia Pieke Noémi science café

2017\12\11

A norvég care farm rendszer - 2. rész

Előző bejegyzésünk folytatásaként a norvég care farm rendszer további részleteire derül fény.

A rendszer kulcsszereplői

Az ábrán azokat a szereplőket gyűjtöttük össze, akik működtetik, fenntartják, használják, vizsgálják a care farm rendszert Norvégiában. Az itthoni viszonyokhoz képest kissé szokatlan,  hogy a rendszer három olyan szektor együttműködésén, párbeszédén alapul, amelyek csak ritkán érintkeznek egymással: ez a civil, az állami és az üzleti szektor.

szereplok.png

More:

elmélet green care Norvégia care farm inn pa tunet matmerk Kulcsszereplők

2017\11\08

A norvég care farm rendszer  1.

Idén szeptemberben második alkalommal látogattunk el Norvégiába azzal a céllal, hogy még több információt gyűjtsünk a norvég care farm rendszerről. A következő bejegyzéseinkben összefoglaljuk, rendszerezzük, és reményeink szerint érthető formában tálaljuk azt a sok tudást, amit a norvég care farm rendszerrel kapcsolatban szereztünk tanulmányútjaink során. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy bőven van mit tanulnunk, de a rendszer még Norvégiában sem tökéletes.

kepkivagas_01.jpg

More:

norvégia elmélet green care care farm inn pa tunet szociális farm matmerk

2017\06\26

Vannak care farmok Magyarországon?

A care farm ­­– hazai szóhasználatban elterjedt szociális farm – rendszer hazai kiépülése és megerősödése sokunknak távoli álomnak tűnik csupán. A hazai szakemberek, fejlesztők, gazdálkodók, pedagógusok nem igazán ismerik a mezőgazdaság és a szociális/egészségügyi szolgáltatások ilyen jellegű összekötését. Néhány kezdeményezésről azonban beszámolhatunk már, amelyekre a jövőben építhetünk a care farm rendszer kialakítása során. A következőkben áttekintjük a hazai helyzetképet, és a közös gondolkodás elindítása érdekében kérdéseket teszünk fel a külföldi példák adaptálhatóságával kapcsolatban.

strazsatanya_02.PNG

More:

hazai adaptálás Magyaroszág care farm szociális farm szimbiózis alapítvány Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ESSRG

2017\06\12

Reflektorfényben a care farmok

Ahogy az előző bejegyzésünkben ígértük, újra a care farmok kerülnek fókuszba. Összegyűjtöttük a fontosabb definíciókat és azt, hogy kik számára hozhat pozitív fordulatot a care farmokon töltött idő. Zárásként pedig a norvég tapasztalatok segítségével festjük le egy képzeletbeli care farm életét, elsősorban a segítők (a gazdaság folyamataiba bekapcsolódó, valamilyen jellegű problémával küzdő emberek) és a care farmerek szemszögéből közelítve.

strucc_gtyerekn.pngBergeni iskolásokkal etetjük a teheneket, akik szemmel láthatóan örömmel fogadják a törődést.

More:

elmélet célcsoport segítő green care Norvégia care farm szociális farm care farmer

2017\05\15

Természetben végzett testedzés

Közismert tény, hogy a szabadban végzett testedzés erősíti az immunrendszert, megelőzi a meghűléses megbetegedéseket, javítja az állóképességet, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét stb. De vajon hogyan hat a lelkünkre? Az elmúlt húsz évben a kutatók a természetben végzett mozgás pszichére gyakorolt pozitív hatásait is elkezdték vizsgálni. Egy 2010-es kutatás eredményeit mutatjuk be röviden.

vitzpart.PNG

More:

természet elmélet testedzés testmozgás öt perc green care essex

2017\05\06

Állatasszisztált terápiáról röviden

Az állatasszisztált terápia, ugyan viszonylag ismert kezdeményezés Magyarországon, mégis fontosnak tartottuk, hogy készítsünk egy rövidke összefoglalót róla. Mi az állatterápia meghatározása? Milyen problémák esetén alkalmazható? Melyek a legnépszerűbb terápiás állatok? Milyen kedvező hatásokkal bír?

dsc_1486.JPG

More:

elmélet kutyák madarak lovak macskák állatterápia green care terápiás állatok állatasszisztált terápia a természet gyógyító ereje